Polévka z červené řepy s bylinkovým jogurtem

posted in: Polévky, Vegetariánská, Zelenina | 0

Dlouhou dobu byla červená řepa z naší kuchyně vytlačována. Dnes ale lidé tuto zeleninu pomalu objevují, a to nejen pro zajímavou chuť, ale také pro její zdravotní účinky. Najít v ní můžete nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. Navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny, tak listy.

Suroviny na polévku:

  • 750 g čerstvé řepy
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 750 ml vody (nebo vývaru)
  • sůl a pepř

 

Suroviny na jogurt:

  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky semínek koriandru
  • ½ lžičky mleté papriky sladké
  • ¼ lžičky cayennského pepře

Postup:

V hrnci rozehřejte olej s máslem a přidejte najemno nakrájenou cibuli, česnek a římský kmín. Restujte do změknutí. Přidejte oloupanou a na kostky nakrájenou řepu, opečte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a duste asi 25 minut.

Římský kmín, semínka koriandru a kmín v hmoždíři roztlučte na prášek. Jednu lžičku prášku smíchejte s jogurtem a olivovým olejem.

Uvařenou řepu rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte bylinkovým jogurtem.