Koprová omáčka s vejcem

posted in: Hlavní jídla, Vegetariánská | 0

Kopr má svůj původ v jižní Evropě a střední Asii, kde je dodnes oblíbený. Téměř polovina vypěstovaného kopru se používá k výrobě koprového oleje. Kopr je nezbytná součást národních kuchyní skandinávských zemí. Je hojně používán při léčení žaludku a podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Působí proti nadýmání. Je vhodný pro kojící matky. Působí jako tišící prostředek miminek.

Suroviny:

  • 60 g másla
  • 40 g rýžové mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 70 g cukru
  • 30 g najemno nakrájeného kopru bez stonků
  • 3 lžíce octa
  • 1 l vody (nebo vývaru)
  • sůl

Postup:

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a restujte za stálého míchání 2 minuty. Zalijte vývarem, promíchejte metličkou a přiveďte k varu. Stáhněte oheň na třetinu a vařte 20 minut.

Přilijte smetanu, přidejte cukr a ocet a promíchejte. Dle chuti dosolte. Přidejte nakrájený kopr a vařte 3 minuty. Nechte 5 minut odpočinout.

Podávejte s bramborem a uvařeným vejcem.