Jáhlové bezlepkové šišky s mákem

posted in: Hlavní jídla, Vegetariánská | 0
jáhlové šišky s mákem

Popis:

Velmi dobré bezlepkové šišky s mákem. Snadno se připravují a nejsou tak těžké jako klasické bramborové šišky. Stačí uvařit jáhly, smíchat je s moukou, vytvarovat šišky a uvařit ve vroucí vodě. Dochutit si šišky může každý podle své chuti.

Pokud dodržujete bezlepkovou dietu a hledáte alternativy zakázaných potravin, oloupané zrno prosa (neboli jáhly) rozhodně zařaďte do svého jídelníčku. V dřívějších dobách byly jáhly oblíbenou potravinou, které však byly postupem doby vytlačeny rýží. Místo jahelníku se tak začal připravovat rýžový nákyp.

Proso není úplně jednoduché na vypěstování. Kdybyste chtěli jeho pěstování zkusit, museli byste často plít. To je také důvod, proč byly jáhly drahé a používaly se jen jako sváteční jídlo.

Jáhly patřily mezi tradiční českou surovinu, stůl se bez nich neobešel. Hospodyňky z nich pekly jahelníky s tvarohem a ovocem, vařily sladké kaše s medem a ořechy či je mastily slaninou a následně podávaly jako přílohu.

Jáhly mají v kuchyni všestranné použití, můžete je použít nasladko i naslano. Před tím, než začnete jáhly připravovat, doporučuje se několikrát je propláchnout ve vroucí vodě, aby se zbavily nahořklé chuti.

Jsou také vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu, zinku, mědi, draslíku a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností, depresemi a únavou. Podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání, zpevňují kosti. Podle východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích. A díky jejich výborné stravitelnosti se hodí i do jídelníčku malých dětí.

Dobře uděláte, jestliže jáhly budete skladovat v chladu. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout.

Suroviny:

  • 180 g jáhel
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky soli
  • 100 g mletého máku
  • 75 g moučkového cukru
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Jáhly propláchněte vroucí vodou a vařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 20 minut.

Jáhly slijte a nechte vychladnout. Poté smíchejte s moukou a škrobem.

Ze vzniklého těsta vytvarujte namočenýma rukama šišky.

Ty vkládejte do vroucí vody a vařte 10 – 12 minut podle velikosti šišek.

Podávejte s mákem a moučkovým cukrem, polité máslem.

Můžete také zkusit naši vánočku s tvarohem.