Bezlepkové bulky

posted in: Pečení, Vegetariánská | 0
Bulky bez lepku

Popis:

Tyto bezlepkové bulky z tvarohu jsou učiněný zázrak. Jsou velice snadné, rychlé a chuťově výborné. Těsto se skládá jen z několika málo surovin, které jsou běžně dostupné. Ingredience smícháte, necháte chvilku odpočinout, aby těsto pěkně zhoustlo a nejlépe vlhkou rukou vytvarujete bulky.

Velikost bulek záleží na vás. Můžete klidně zvolit menší velikost. Já dělám bulky o váze přibližně 50 g. Pokud budete chtít udělat bulky ještě větší, pohlídejte si, aby byly dostatečně propečené.

To, co mám na tomto receptu opravdu ráda, jsou zvolené ingredience. Jedná se o základní suroviny, žádné bezlepkové směsi na pečení, které nejsou příliš zdravé, především jsou plné škrobů. A já si dám raději zdravá semínka než škrob.

Důležitou složkou tohoto bezlepkového receptu je i psyllium. Jedná se o vyčištěné obaly semen jitrocele indického. Tato zajímavá rostlina se pěstuje v Indii, Austrálii a Iráku a dorůstá do výšky maximálně 15 cm. Je zdrojem ve vodě rozpustné vlákniny, která přispívá ke správnému fungování střevního traktu. Jako u každého typu vlákniny, i v případě psyllia platí, že jeho hlavním a nejsilnějším benefitem je pozitivní efekt na činnost našeho trávicího systému. Jedná se o celkem všestranný doplněk stravy s širokým využitím. Má tedy i pozitivní účinek na náš střevní mikrobiom. Kromě toho má psyllium také velice nízkou kalorickou hodnotu.

Spolu s psylliem těsto zahustí i chia semínka. Je to jedlé semínko, které pochází z pouštní rostliny Salvia hispanica, pěstované v Mexiku z doby mayské a aztécké kultury. „Chia“ znamená sílu a laicky řečeno, tyto kultury používaly malá černobílá semínka jako posilovač energie. Nejenže obsahují velké množství prospěšných látek, ale navíc mají i velmi jemnou chuť. Tato jemná chuť semínek usnadňuje jejich přidávání do jídel a nápojů. Nejčastěji se sypou do cereálií, jogurtů, pudingů, ale i do omáček či zeleninových salátů. S oblibou se přimíchávají také do nápojů a pečiva. Při smíchání s vodou či jinou tekutinou nabobtnají a vytváří gelovitou hmotu, výborně tak zahustí například zeleninové nebo ovocné smoothie.

Inspiraci k tomuto receptu jsem našla ve výborné kuchařce od Romana Vaňka, které se jmenuje Sváteční.

Suroviny na těsto:

  • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 40 g psyllia
  • 20 g lněných semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 20 g chia semínek
  • 2 vejce
  • 6 g prášku do pečiva
  • 5 g soli

Suroviny na dokončení:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • špetka soli
  • posypka (kmín, maldonská sůl, mák)

Postup:

Lněná a dýňová semínka rozmixujte a smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Nechte 15 minut odpočinout.

Poté z těsta vytvarujte kuličky o váze cca 50 g (můžete ale zkusit menší i větší, jak vám to vyhovuje). Položte je na plech vyložený pečícím papírem a lehce zmáčkněte.

Rozšlehejte vejce s mlékem a troškou soli a potřete bulky. Přidejte posypku dle vaší chuti. Jednu hodinu pečte na 120°C, poté ještě cca 7 minut na 150°C.

Můžete také vyzkoušet náš snadný bezlepkový chléb.