Bezlepkové slané krekry

posted in: Pečení | 0
slané krekry bez lepku

Popis:

Když mám chuť na něco dobrého, většinou si upeču něco sladkého. Ale někdy by člověk rád něco uzobnul taky něco slaného. A tyto bezlepkové slané krekry plné parmezánu a posypané solí, třeba výbornou vločkovou Maldonskou, jsou moje oblíbené. Recept na ně jen opravdu jednoduchý. Potřebujete jen několik málo ingrediencí, smícháte je dohromady, těsto rozválíte, nakrájíte a upečete.

Zatímco běžně dostupná sůl je často zrnitá, tvrdá a má lehce nahořklou chuť, mořská sůl značky Maldon je mnohem jemnější a chutnější a zanechává v ústech příjemnou nasládlou stopu. Charakteristické jsou vločky ve tvaru pyramidy, jež jsou velmi tenké, rozplývají se na jazyku a příjemně křupou.

Tato výjimečná sůl je vyráběna firmou Maldon Sea Salt Company v Anglii již od roku 1882. Město Maldon v Essexu bylo srdcem produkce mořské soli už v dobách středověku. Značka Maldon už od samotných počátků budila pozornost. Během pár let od vzniku se dostala do nabídky věhlasného obchodního domu Harrods v Londýně. Oficiální uznání se pak soli Maldon dostalo v roce 2012, kdy se stala oficiálním dodavatelem mořské soli pro britskou královskou rodinu.

Maldonskou sůl můžete i u nás koupit na mnoha místech, i v supermarketech. Já ji například kupuji u společnosti rohlik.cz

Na pečení jsem tentokrát vyzkoušela univerzální směs na pečení od Labety. Těsto z ní šlo pěkně vypracovat, netrhalo se a krekry chutnaly moc dobře. Bezlepkové slané krekry určitě stojí za vyzkoušení.

Suroviny:

• 250 g bezlepkové univerzální směsi
• 100 g najemno nastrouhaného parmezánu
• 5 g soli
• 5 g cukru
• 140 ml vody
• 20 g olivového oleje
• hrubozrnná sůl na posypání

Postup:

Všechny suroviny smíchejte dohromady a zpracujte je do hladkého těsta.

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 5 minut do mrazáku.

Na pomoučněném válu těsto vyválejte na sílu asi 2 mm a rozkrájejte ho do požadovaných tvarů (obdélníčky, trojúhelníčky …).

Přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete olivovým olejem a posypte solí.

Pečte na 180 °C 10–15 minut.

Můžete také zkusit naše housky z bezlepkové mouky.