Jáhlové košíčky s jablečnými povidly

posted in: Dezerty, Pečení, Vegetariánská | 0
jáhlové košíčky bez lepku
Popis:

Pokud dodržujete bezlepkovou dietu a hledáte alternativy zakázaných potravin, oloupané zrno prosa (neboli jáhly) rozhodně zařaďte do svého jídelníčku. V dřívějších dobách byly jáhly oblíbenou potravinou, které však byly postupem doby vytlačeny rýží. Místo jahelníku se tak začal připravovat rýžový nákyp.

Proso není úplně jednoduché na vypěstování. Kdybyste chtěli jeho pěstování zkusit, museli byste často plít. To je také důvod, proč byly jáhly drahé a používaly se jen jako sváteční jídlo.

Jáhly patřily mezi tradiční českou surovinu, stůl se bez nich neobešel. Hospodyňky z nich pekly jahelníky s tvarohem a ovocem, vařily sladké kaše s medem a ořechy či je mastily slaninou a následně podávaly jako přílohu.

Jáhly mají v kuchyni všestranné použití, můžete je použít nasladko i naslano. Před tím, než začnete jáhly připravovat, doporučuje se několikrát je propláchnout ve vroucí vodě, aby se zbavily nahořklé chuti.

Jsou také vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu, zinku, mědi, draslíku a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností, depresemi a únavou. Podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání, zpevňují kosti. Podle východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích. A díky jejich výborné stravitelnosti se hodí i do jídelníčku malých dětí.

Dobře uděláte, jestliže jáhly budete skladovat v chladu. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout.

Suroviny na těsto:
  • 200 g jáhel
  • 100 g pohankové mouky
  • 2 lžíce oleje (používám olej z vlašských ořechů)
  • špetka skořice
  • špetka soli
Suroviny na náplň:
  • jablečná povidla
  • slunečnicová semínka/kešu oříšky/mandle/dle vaší chuti
Postup:

Jáhly propláchněte vroucí vodou a vařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 20 minut.

Jáhly slijte a nechte vychladnout. Poté smíchejte s moukou, olejem a skořicí.

Ze vzniklého těsta vytvarujte asi 30 košíčků, které naplňte povidly a ozdobte semínky/oříšky.

Pečte na 180 °C cca 20 minut.

Můžete také zkusit naše housky z bezlepkové mouky.