Jednoduchý pampeliškový med
Popis:
Recept na jednoduchý pampeliškový med. Čas pampelišek, čas pampeliškového medu. Vyzkoušela jsem i jiné recepty, ale až s tímto jsem plně spokojená. Přibližně po hodině a půl zhoustne na tu správnou konzistenci a můžete ho horký plnit do čistých skleniček. Pampeliška lékařská má mnoho zdravotních benefitů. Kdo by je snad ještě neznal, může si je prostudovat třeba zde. Pampeliškový „med“ můžete používat jako med klasický, má příjemnou chuť i vůni. Pokud vyrážíte na sběr pampelišek, doporučuji vám vyrazit, když je venku slunečné počasí, květy budou otevřené. Dávejte pozor na včely na květech, nejsme jediní, komu pampelišky chutnají.
Počítejte s tím, že, z tohoto množství surovin naplníte asi 8-10 skleniček pampeliškového medu. Jestli se obáváte toho, že vám tato várka na celý rok nevystačí, vezměte s sebou na zahradu také děti i manžela a společně nasbírejte množství alespoň dvojnásobné.
Osobně tento jednoduchý pampeliškový med ráda používám i při pečení. A tam ho zmizí větší množství ani nevíte jak. Ale na druhou stranu je také potřeba myslet na tu spoustu cukru, který se k pampeliškám přidává. Takže dávkujte s rozumem.
Suroviny:
- 500–600 květů pampelišky
- 2 litry vody
- 2 kg cukru
- šťáva ze 2 citronů
Postup:
Nasbírané květy vypláchněte vodou. Nasypte je do hrnce, přidejte vodu a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Nechte v hrnci do druhého dne.
Přeceďte přes jemné sítko. Smíchejte tekutinu s cukrem a za občasného míchání vařte cca 1,5 hodiny do zhoustnutí.
Horký med rovnou plňte do skleniček.
Můžete také zkusit naše snadné čokoládové tartelky.