Bezlepkové čokoládové tartelky nebo také tartaletky patří mezi naše neoblíbenější recepty. Až je ochutnáte, pochopíte proč. Košíčky plněné voňavým čokoládovým krémem lákají k nakousnutí. Možná se neobejdete bez cukrářského sáčku, ale jak uvidíte, jde to i bez něj. Košíčky můžete naplnit jakýmkoli vaším oblíbeným krémem a máte hotovo.
Suroviny na těsto:
• 150 g pohankové mouky
• 75 g krupicového cukru
• 75 g změklého másla
• 1 žloutek
• 1 lžíce vody
• špetka soli
Suroviny na krém:
• 200 g hořké čokolády
• 200 g smetany ke šlehání
• 30 g másla
• 1 lžíce vody
Suroviny na dokončení:
• formičky na košíčky (asi 25 ks)
• cukrářský sáček/lžička
Postup na těsto:
Smíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo a zpracujte tak, aby vznikla drobenka. Vmíchejte žloutek, vodu a vypracujte těsto. Vložte na hodinu do lednice.
Těsto rozválejte, vykrájejte z něj kolečka, kterými vyložte formičky na košíčky. Pečte 10 minut na 180°C.
Postup na krém:
Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu nalámejte do mísy a nalijte na ni vroucí smetanu. Až se čokoláda rozpustí, přidejte máslo. Nechte krém vystydnout a poté jím plňte košíčky. Použijte k tomu cukrářský sáček nebo lžičku.