Cizrna je luštěnina podobná hrachu. Byla pěstována již starověkými civilizacemi před 7000 lety. Chutná trochu jako oříšky. Patří, spolu s červenou čočkou a fazolkami adzuki, k nejlépe stravitelným luštěninám. Obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky.
Suroviny:
- 200 g cizrny
- 2 cibule nakrájené najemno
- olej
- 0,5 l vývaru z cizrny
- 1 pór nakrájený našikmo
- 250 ml smetany ke šlehání
- citrónová šťáva
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl
- můžete přidat chilli
- bezlepkové těstoviny
Postup:
Přes noc namočte cizrnu. Druhý den vyměňte vodu a uvařte, vývar z cizrny si nechte na omáčku.
Na oleji orestujte cibuli se sladkou paprikou. Přilijte vývar a povařte doměkka. Přisypte polovinu cizrny a celé rozmixujte.
Přidejte zbytek cizrny a pórek. Krátce povařte. Přilijte smetanu a citrónovou šťávu. Dochuťte solí, popřípadě chilli.
Podávejte s bezlepkovými těstovinami.