Cizrna na paprice se smetanou a těstovinami

Cizrna je luštěnina podobná hrachu. Byla pěstována již starověkými civilizacemi před 7000 lety. Chutná trochu jako oříšky. Patří, spolu s červenou čočkou a fazolkami adzuki, k nejlépe stravitelným luštěninám. Obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky.

Suroviny:

  • 200 g cizrny
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • olej
  • 0,5 l vývaru z cizrny
  • 1 pór nakrájený našikmo
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • citrónová šťáva
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • můžete přidat chilli
  • bezlepkové těstoviny

Postup:

Přes noc namočte cizrnu. Druhý den vyměňte vodu a uvařte, vývar z cizrny si nechte na omáčku.

Na oleji orestujte cibuli se sladkou paprikou. Přilijte vývar a povařte doměkka. Přisypte polovinu cizrny a celé rozmixujte.

Přidejte zbytek cizrny a pórek. Krátce povařte. Přilijte smetanu a citrónovou šťávu. Dochuťte solí, popřípadě chilli.

Podávejte s bezlepkovými těstovinami.