Bezlepkový dort Sacher s čokoládou a meruňkovou marmeládou

posted in: Dezerty, Pečení, Vánoce, Vegetariánská | 0

Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Sachrův dort je legendou mezi dorty a každý vyznavač sladkého by ho měl alespoň jednou ochutnat. Sachr chutná po čokoládě a promazává se zásadně jen meruňkovou marmeládou. Tento recept na bezlepkový Sachr/Sacher je tak jednoduchý a chutná tak dobře, že nepoznáte, že se jedná o jeho bezlepkovou variantu.

Suroviny:

  • 170 g bezlepkové směsi na pečení (Jizerka)
  • 200 g cukru
  • 90 g oleje
  • 50 g kakaa
  • 7 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • sáček prášku do pečiva
  • meruňková marmeláda
  • čokoláda na polití

Na dokončení:

  • dortová forma o průměru 22 cm

Postup:

V míse ušlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Za stálého míchání vlijte olej, a nakonec přimíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte do dortové formy a pečte na 180°C cca 45 minut.

Upečený korpus nechte vychladnout a podélně rozkrojte na 3 části. Každou část a strany korpusu promažte meruňkovou marmeládou. Dejte na půl hodiny do ledničky.

Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Celý dort čokoládou potřete.