Ovocný crumble

posted in: Dezerty, Pečení, Vegetariánská | 0

Nejjednodušší a nejuniverzálnější anglosaský moučník, který budete chtít dělat pořád dokola. S třešněmi, jahodami, rebarborou, jablky, švestkami –  prostě s tím, co zrovna příroda nabízí. Crumble vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na dezerty. Proto anglické kuchařky vytvořily drobenku, kterou zasypaly ovoce ze zahrady.

Suroviny:

  • 600 g ovoce (meruňky, švestky, hrušky apod.)
  • 150 g cukru
  • 100 g nasekaných ořechů
  • 100 g jáhlové mouky
  • 85 g másla
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Ovoce nakrájejte, smíchejte se 100 g cukru a šťávou z citronu a duste na mírném ohni 15 minut.

Drobenku připravte z mouky, másla, 50 g cukru a sekaných ořechů.

Ovoce přelijte do zapékací misky a zasypte připravenou drobenkou.

Pečte na 200°C asi 30 minut.