
Nejjednodušší a nejuniverzálnější anglosaský moučník, který budete chtít dělat pořád dokola. S třešněmi, jahodami, rebarborou, jablky, švestkami – prostě s tím, co zrovna příroda nabízí. Crumble vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na dezerty. Proto anglické kuchařky vytvořily drobenku, kterou zasypaly ovoce ze zahrady.
Suroviny:
- 600 g ovoce (meruňky, švestky, hrušky apod.)
- 150 g cukru
- 100 g nasekaných ořechů
- 100 g jáhlové mouky
- 85 g másla
- šťáva z jednoho citronu
Postup:
Ovoce nakrájejte, smíchejte se 100 g cukru a šťávou z citronu a duste na mírném ohni 15 minut.
Drobenku připravte z mouky, másla, 50 g cukru a sekaných ořechů.
Ovoce přelijte do zapékací misky a zasypte připravenou drobenkou.
Pečte na 200°C asi 30 minut.