Dlouhou dobu byla červená řepa z naší kuchyně vytlačována. Dnes ale lidé tuto zeleninu pomalu objevují, a to nejen pro zajímavou chuť, ale také pro její zdravotní účinky. Najít v ní můžete nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. Navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny, tak listy.
Suroviny na polévku:
- 750 g čerstvé řepy
- 50 g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 750 ml vody (nebo vývaru)
- sůl a pepř
Suroviny na jogurt:
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky semínek koriandru
- ½ lžičky mleté papriky sladké
- ¼ lžičky cayennského pepře
Postup:
V hrnci rozehřejte olej s máslem a přidejte najemno nakrájenou cibuli, česnek a římský kmín. Restujte do změknutí. Přidejte oloupanou a na kostky nakrájenou řepu, opečte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a duste asi 25 minut.
Římský kmín, semínka koriandru a kmín v hmoždíři roztlučte na prášek. Jednu lžičku prášku smíchejte s jogurtem a olivovým olejem.
Uvařenou řepu rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte bylinkovým jogurtem.
Můžete také vyzkoušet náš kukuřičný krém s chilli a koriandrem.