Kysané zelí je ideální konzumovat v syrovém stavu, ale můžete jej také různě tepelně upravovat jako přílohu, do polévek či salátů. Odlehčená, bezlepková verze vynikající tradiční polévky s použitím uzeného tofu místo masa. Lze ji připravit nejen vegetariánsky, ale také vegansky, použijete-li místo klasické smetany výrobek rostlinný.
Suroviny:
- miska kysaného zelí
- 1 l vody
- 1 cibule
- 1 uzené tofu
- 250 ml smetany ke šlehání
- olej
- lžička kmínu
- lžička sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 3 brambory
Postup:
Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené tofu a koření. Zalijte vodou, přiveďte k varu a osolte. Přidejte brambory a uvařte je doměkka.
Vmíchejte zelí a polévku zjemněte smetanou. Nechte povařit. Pokud je polévka málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí.