Zelňačka s uzeným tofu

posted in: Polévky, Vegetariánská, Zelenina | 0

Kysané zelí je ideální konzumovat v syrovém stavu, ale můžete jej také různě tepelně upravovat jako přílohu, do polévek či salátů. Odlehčená, bezlepková verze vynikající tradiční polévky s použitím uzeného tofu místo masa. Lze ji připravit nejen vegetariánsky, ale také vegansky, použijete-li místo klasické smetany výrobek rostlinný.

Suroviny:

  • miska kysaného zelí
  • 1 l vody
  • 1 cibule
  • 1 uzené tofu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • olej
  • lžička kmínu
  • lžička sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 3 brambory

Postup:

Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené tofu a koření. Zalijte vodou, přiveďte k varu a osolte. Přidejte brambory a uvařte je doměkka.

Vmíchejte zelí a polévku zjemněte smetanou. Nechte povařit. Pokud je polévka málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí.