
Dostala se vám do ruky dýně Hokkaido a už vás nebaví vařit dýňovou polévku? Vyzkoušejte náš bezlepkový recept na gratinovanou dýni. Jednoduchý podzimní recept vytvořený z několika základních ingrediencí. Na rozdíl od dalších druhů dýní má Hokkaido v kuchyni rozmanité použití.
Suroviny:
- 1 menší dýně Hokkaido
- 5 brambor
- 2 cibule na kolečka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balení Gorgonzoly (Nivy)
- muškátový oříšek
- sůl
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte měkkou dužinu se semínky. Nakrájejte ji na tenké plátky.
Do zapékací mísy vrstvěte brambory, dýni, cibuli a sýr. Každou vrstvu jemně posolte. Nakonec vše zalijte smetanou smíchanou se špetkou strouhaného muškátového oříšku.
Pečte v troubě na 200°C 30 minut, poté zmírněte na 170°C a pečte ještě cca 40 minut, až jsou dýně i brambory měkké.