Králík na zázvoru s mrkví

posted in: Hlavní jídla, Zelenina | 0

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu. Vyzkoušejte tento bezlepkový recept na králíka. Maso je příjemně šťavnaté a omáčka lehce pikantní. Podávejte s rýží. 

Suroviny:

  • 120 g oloupané cibule
  • 120 g oloupané mrkve
  • 120 g oloupané petržele
  • 120 g oloupaného celeru
  • 100 g oloupaného zázvoru
  • přední a zadní běhy z králíka
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžičky sladké papriky
  • sůl, pepř
  • rýže

Postup:

Mrkev, celer a petržel nakrájejte na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájejte najemno a zázvor najemno nastrouhejte. Maso důkladně osolte a opepřete ze všech stran.

V kastrolu rozehřejte máslo a nechte na něm opéct maso dozlatova ze všech stran. Poté maso vyndejte na talíř.

Do kastrolu přidejte zeleninu a za častého míchání ji dozlatova orestujte. Přidejte cibuli a také orestujte dozlatova. Přidejte zázvor a papriku a za stálého míchání restujte půl minuty. Vraťte do kastrolu maso.

Zalijte vodou tak, aby byl králík ze dvou třetin ponořený. Přiveďte k varu a stáhněte plamen na třetinu. Kastrol ze dvou třetin přikryjte pokličkou. Duste cca 45 minut, až je maso zcela měkké. Když se voda vypaří, přilijte ji tak, aby byl králík vždy ze dvou třetin ponořený.

Maso opět vyndejte a zbylou směs rozmixujte ponorným mixérem. Králíka vraťte do kastrolu prohřát. Podávejte s rýží.