
Kdo by neznal tuto vánoční klasiku? Kroupy, houby, česnek, majoránka... Výborný, přitom jednoduchý starý český recept. Nikde není psáno, že se musí připravovat jen a pouze o vánočním čase. Pokud vyměníte klasické kroupy za ty pohankové, máte báječné vánoční bezlepkové jídlo.
Suroviny:
- 250 g pohankových krup
- 100 g sušených hub
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžička sušené majoránky
- špetka drceného kmínu
- sůl, pepř
- 250 ml vývaru na podlití
Postup:
Sušené houby namočíme alespoň na 30 minut do vody. Před použitím z nich vodu vymačkáme a nakrájíme je nahrubo. Kroupy propláchneme, v osolené vodě uvaříme doměkka a slijeme.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova. Přidáme kmín, kroupy, houby a prolisovaný česnek. Vše 2 minuty mícháme.
Přidáme majoránku a podlijeme vývarem. Vše necháme za stálého míchání provařit do hustší směsi. Osolíme, opepříme.
Směs dáme do zapékací mísy. Pečeme 10 minut na 180°C.