Vánoční houbový kuba s pohankou

Kdo by neznal tuto vánoční klasiku? Kroupy, houby, česnek, majoránka... Výborný, přitom jednoduchý starý český recept. Nikde není psáno, že se musí připravovat jen a pouze o vánočním čase. Pokud vyměníte klasické kroupy za ty pohankové, máte báječné vánoční bezlepkové jídlo. 

Suroviny:

  • 250 g pohankových krup
  • 100 g sušených hub
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sušené majoránky
  • špetka drceného kmínu
  • sůl, pepř
  • 250 ml vývaru na podlití

Postup:

Sušené houby namočíme alespoň na 30 minut do vody. Před použitím z nich vodu vymačkáme a nakrájíme je nahrubo. Kroupy propláchneme, v osolené vodě uvaříme doměkka a slijeme.

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova. Přidáme kmín, kroupy, houby a prolisovaný česnek. Vše 2 minuty mícháme.

Přidáme majoránku a podlijeme vývarem. Vše necháme za stálého míchání provařit do hustší směsi. Osolíme, opepříme.

Směs dáme do zapékací mísy. Pečeme 10 minut na 180°C.