
Není rizoto jako risotto. Ačkoliv jsou oba pokrmy samozřejmě z rýže, italské risotto má svá specifika. Základním předpokladem pro přípravu dobrého risotta je použitá rýže. Z mnoha odrůd, které se v Itálii pěstují, jsou nejlepší Arborio, Vialone Nano a Carnaroli. Přirozeně bezlepkový recept.
Suroviny:
- 250 g rýže na risotto
- 80 g strouhaného parmazánu
- 1 cibule
- 2 hrsti sušených hub
- 2 silné plátky másla
- 1 l vývaru
- sůl
- olivový olej
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji. Přidejte rýži a namočené houby a krátce orestujte. Zalijte vývarem tak, aby byla rýže ponořené, a osolte. Přiveďte k varu a přilévejte vývar dle potřeby.
Rýži vařte do změknutí. Hotové risotto odstavte a vmíchejte do něj parmazán a máslo. Pod pokličkou nechte odstát 5 minut a podávejte.