Italské houbové risotto s parmazánem

posted in: Hlavní jídla, Vegetariánská | 0

Není rizoto jako risotto. Ačkoliv jsou oba pokrmy samozřejmě z rýže, italské risotto má svá specifika. Základním předpokladem pro přípravu dobrého risotta je použitá rýže. Z mnoha odrůd, které se v Itálii pěstují, jsou nejlepší Arborio, Vialone Nano a Carnaroli. Přirozeně bezlepkový recept.

Suroviny:

  • 250 g rýže na risotto
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 1 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 silné plátky másla
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji. Přidejte rýži a namočené houby a krátce orestujte. Zalijte vývarem tak, aby byla rýže ponořené, a osolte. Přiveďte k varu a přilévejte vývar dle potřeby.

Rýži vařte do změknutí. Hotové risotto odstavte a vmíchejte do něj parmazán a máslo. Pod pokličkou nechte odstát 5 minut a podávejte.