Jeden z nejlepších koláčů, co známe. Je to obyčejný koláč, ale je rychlý, levný a chutný. Lidově se letním jablkům říká "žňovky" či „skleněné“. Pro svoji sladkokyselou chuť jsou vynikající na koláče.
Suroviny:
- 1 kg letních jablek
- 100 g pohankové mouky
- 100 g jáhlové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 60 ml slunečnicového oleje
- 100 g vlašských ořechů
- půl lžičky skořice
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostky. Přendejte je do kastrolu, podlijte trochou vody a přidejte skořici. Duste 10 minut.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, olej a 50 ml vody. Vzniklé těsto prsty vtlačte do koláčové formy. Pečte v troubě 10 minut na 180°C.
Na předpečený korpus navrstvěte podušená jablka a posypte je pomletými ořechy. Pečte dalších 15 minut.
Můžete také vyzkoušet náš jablečný koláč téměř bez cukru.