
Máslová dýně je mírně nasládlá, jemně aromatická a voní i chutná lehce po másle. Má světle žlutooranžovou tvrdou a matnou slupkou a sytě žlutou až oranžovou dužinu. Dýně máslová obsahuje provitamin A a vitamíny B a C, dále pak bílkoviny, snadno rozpustnou vlákninu, hořčík, železo a vápník. Má málo sacharidů a skoro žádný tuk.
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 800 g dužniny máslové dýně
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce najemno nakrájeného koriandru
- sůl
- pepř
Postup:
Oloupejte dýni, nakrájejte na kostky o hraně 2 cm a vložte do mísy. Zakápněte 2 lžícemi oleje, přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte. Dýni vyskládejte na plech a pečte 30 minut na 180°C. Upečenou dýni přendejte do mísy a nechte vychladnout.
Poté dýni rozmixujte se zbylým olejem a smíchejte s tvarohem a koriandrem. Dochuťte solí a pepřem.
Můžete zkusit také naši celerovomrkvovou pomazánku s tvarohem.