Kopr má svůj původ v jižní Evropě a střední Asii, kde je dodnes oblíbený. Téměř polovina vypěstovaného kopru se používá k výrobě koprového oleje. Kopr je nezbytná součást národních kuchyní skandinávských zemí. Je hojně používán při léčení žaludku a podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Působí proti nadýmání. Je vhodný pro kojící matky. Působí jako tišící prostředek miminek.
Suroviny:
- 60 g másla
- 40 g rýžové mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 70 g cukru
- 30 g najemno nakrájeného kopru bez stonků
- 3 lžíce octa
- 1 l vody (nebo vývaru)
- sůl
Postup:
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a restujte za stálého míchání 2 minuty. Zalijte vývarem, promíchejte metličkou a přiveďte k varu. Stáhněte oheň na třetinu a vařte 20 minut.
Přilijte smetanu, přidejte cukr a ocet a promíchejte. Dle chuti dosolte. Přidejte nakrájený kopr a vařte 3 minuty. Nechte 5 minut odpočinout.
Podávejte s bramborem a uvařeným vejcem.
Můžete také vyzkoušet naši pohanku se zeleninou.