
Klasická staročeská vánočka by neměla na vánočním stole chybět. Dá sice trochu práce, ale výsledná chuť stojí za to. Vyzkoušejte naši nekynutou bezlepkovou vánočku podle tohoto receptu.
Suroviny:
- 570 g bezlepkové směsi na pečení (Jizerka)
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 vejce + 1 vejce na potření vánočky
- 1 kypřící prášek
- 10 lžic oleje
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 rozinek namočených v rumu
- 50 g nasekaných mandlí
Postup:
V míse rozmačkejte tvaroh a přidejte k němu veškeré ingredience kromě mandlí a rozinek. Směs prohněťte a pak zpracujte na vále. Přidejte mandle a v rumu namočené rozinky a opět zpracujte.
Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Všechny kusy si rozválejte na válečky. Základnu spleťte ze čtyř největších válečků, začněte od středu, aby se vám válečky netrhaly. Stejný způsobem spleťte cop ze tří válečků a položte na spodní cop. Spletený cop ze dvou válečků dejte na vrch.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Pečte asi 45 minut na 180°C.