Tradiční nekynutá domácí vánočka s tvarohem

posted in: Dezerty, Pečení, Vánoce, Vegetariánská | 0

Klasická staročeská vánočka by neměla na vánočním stole chybět. Dá sice trochu práce, ale výsledná chuť stojí za to. Vyzkoušejte naši nekynutou bezlepkovou vánočku podle tohoto receptu.

Suroviny:

  • 570 g bezlepkové směsi na pečení (Jizerka)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce + 1 vejce na potření vánočky
  • 1 kypřící prášek
  • 10 lžic oleje
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí

Postup:

V míse rozmačkejte tvaroh a přidejte k němu veškeré ingredience kromě mandlí a rozinek. Směs prohněťte a pak zpracujte na vále. Přidejte mandle a v rumu namočené rozinky a opět zpracujte.

Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Všechny kusy si rozválejte na válečky. Základnu spleťte ze čtyř největších válečků, začněte od středu, aby se vám válečky netrhaly. Stejný způsobem spleťte cop ze tří válečků a položte na spodní cop. Spletený cop ze dvou válečků dejte na vrch.

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Pečte asi 45 minut na 180°C.